Sorin Ovidu Vîntu spune că a fost arestat din cauza divergenţelor cu Traian Băsescu în privinţa a nouă principii de modernizare a statului. EVZ a identificat "principiile" pentru care a militat prin vorbă şi faptă mogulul SOV după ce a lăsat în urmă episodul FNI. Sursa: EVZ
Când a cerut eliberarea din arest, Sorin Ovidu Vîntu a reclamat un dosar politic în spatele căruia s-ar afla Traian Băsescu. A invocat "nouă principii pentru modernizarea statului" asupra cărora, în 2007, s-ar fi înţeles cu preşedintele României. "Nu şi-a respectat promisiunile şi am decis să nu-l mai susţin", spune Vîntu.
Despre aceste nouă "principii", care l-ar fi adus în situaţia de a fi arestat nu a vorbit niciodată explicit. În niciunul din interviurile sale. Iată cum reiese "vizunea" sa privind "modernizarea statului" din acţiunile şi proiectele sale relatate în presă de-a lungul vremii.
1. Un preşedinte controlabil. În viziunea lui Vîntu, la baza oricărui stat modern stă un preşedinte "modern". Adică un preşedinte controlabil. Sau măcar unul cu care să se înţeleagă. A încercat cu Traian Băsescu. Nu i-a ieşit. Aşa că la alegerile prezidenţiale din 2009 l-a susţinut pe Mircea Geoană. Financiar, logistic - cu trustul de presă Realitatea-Caţavencu, cu institutul de sondaje INSOMAR, dar şi cu resurse umane.
2. Controlul SRI. Cu Cozmin Guşă, prietenul şi partenerul său de afaceri, la butoane, Vîntu plănuia "modernizarea" SRI. Acesta era deal-ul cu Mircea Geoană care, de altfel, îl luase pe Guşă, în timpul campaniei prezidenţiale, pe post de consilier politic.
Prin schimbarea directorului SRI cu o persoană din anturajul său Vîntu şi-ar fi asigurat controlul asupra uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român. Era de fapt o încercare de a relua "modernizarea" SRI începută în 2001, atunci când a fost instalat şef Radu Timo