Investitorii de pe Bursă va trebui să stea de cinci ori pe an la coadă la Administraţia Fiscală pentru a depune declaraţiile de impunere şi pentru a-şi plăti impozitele
CNVM a publicat miercuri pe pagina proprie de internet un proiect de ordin privind normele de aplicare a impozitului pe câştigurile obţinute pe piaţa de capital care a intrat în vigoare de la 1 iulie. Proiectul a fost redactat împreună cu Ministerul Finanţelor.
Conform acestui proiect, investitorii va trebui să calculeze câştigul sau pierderea la sfârşitul fiecărui trimestru şi, în cazul în care are câştig, să plătească statului un impozit anticipat de 16%. De asemenea, la fiecare sfârşit de trimestru investitorii vor primi de la brokeri situaţia tranzacţiilor derulate, pe care va trebui să o depună la administraţiile fiscale împreună cu declaraţia de impunere. La finele anului, investitorii mai trebuie să facă un drum la Fisc pentru a depune declaraţiile anuale pe baza cărora se va face regularizarea impozitului anual.
Astfel, un investitor va trebui să facă cel puţin cinci drumuri la Administraţia Fiscală pe parcursul unui an, faţă de unul singur până în prezent.
Cum se aplică impozitul trimestrial?
Într-un limbaj foarte încâlcit, proiectul spune că la sfârşitul fiecărui trimestru investitorul va calcula câştigul net obţinut din toate tranzacţiile efectuate de la începutul anului (exemplu: la finele trimestrului al doilea se calculează profitul total obţinut în perioada 1 ianuarie-30 iunie).
Impozitul datorat la sfârşitul trimestrului se calculează aplicând cota de 16% la câştigul net calculat.
Impozitul de plătit anticipat la finele trimestrului se determină însă scăzând din impozitul datorat impozitul plătit anticipat la sfârşitul trimestrului anterior. Dacă investitorul are pierdere la sfârşitul unui trimestru, el nu va plăti impozit anticipat.
Exempl