Acordul de comerţ liber cu Coreea de Sud a fost amânat la cerinţa Italiei.
Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, a indicat că Egiptul, Israelul, Indonezia, Pakistanul, Ucraina şi Coreea de Sud ar putea fi adăugaţi actualei liste de parteneri privilegiaţi sau „strategici". Ashton a propus cele şase nume în cadrul unei prezentări în powerpoint la summitul UE de joi, de la Bruxelles. Ea a lăsat să se înţeleagă că lista rămâne deschisă, după cum a declarat pentru EUObserver o sursă diplomatică. Aceeaşi prezentare a indicat Brazilia, Canada, China, India, Japonia, Mexic, Rusia, Africa de Sud şi SUA drept grupul actual de „parteneri strategici".
Parteneriatul „e ca dragostea"
Termenul „partener strategic" nu e bine definit în politica externă a UE. În practică, el presupune ridicarea nivelului de prioritate diplomatică a unei ţări şi organizarea unor summituri şi a mai multor întâlniri la nivel de miniştri şi de experţi. În unele cazuri, poate fi interpretat şi ca alternativă la integrarea în UE.
„Este ca dragostea - nimeni nu o poate defini. Ştii ce este numai când o experimentezi", a adăugat sursa diplomatică. Un alt diplomat a spus că termenul a fost lansat acum câţiva ani „fără ca nimeni să-l definească cu exactitate şi fără a stabili dacă şi cei vizaţi ne consideră, la rândul lor, parteneri strategici", scrie EUObserver. Lista lui Ashton nu are statut oficial şi a fost prezentată ca parte a unui brainstorming despre cum poate fi eficientizată UE pe scena mondială.
Acord de piaţă liberă amânat
Miniştrii de externe ai UE au convenit ca acordul de comerţ liber cu Coreea de Sud să intre în vigoare la 1 iulie 2011, dacă va primi, până atunci, aprobarea Parlamentului European.
Statele membre UE au ajuns la un compromis care a oferit Italiei încă şase luni pentru a-şi pregăti piaţa auto. Italia ameninţase că îşi va folo