În timp ce învăţământul de stat se confruntă cu probleme majore, dascălii fiind nemulţumiţi de reducerile salariale şi disponibilizări, iar clasele funcţionează chiar şi cu efective de peste 30 de elevi, în învăţământul particular activitatea se desfăşoară normal, fără ca profesorii să pună la cale proteste sau greve. În Craiova funcţionează, în anul şcolar 2010-2011, zece unităţi particulare de învăţământ: Şcoala primară Romano-Catolică cu Grădiniţa Romano-Catolică „Sfântul Anton“, Grădiniţa Axia, Grădiniţa „Teddy Bear“, Grupul Şcolar de Arte şi Meserii (fostul UCECOM), Şcoala primară şi Grădiniţa „Ethos“, Şcoala primară „Terra Veda“ şi şcolile postliceale „Sfântul Ştefan“, „Christiana“, „Gheorghe Ţiţeica“ şi „Sfântul Iosif“. „Deşi este învăţământ particular, copiii învaţă după aceeaşi programă ca elevii de la învăţământul de stat, la care se adugă diverse activităţi extraşcolare. Toate unităţile particulare de învăţământ sunt autorizate, unele au primit şi acreditare, iar altele sunt în curs de acreditare“, a precizat Cerasela Cremene, inspector de specialitate pentru monitorizarea curriculumului descentralizat. Diferenţele faţă de sistemul public sunt următoarele: clasele funcţionează cu maximum 15 copii, micuţii participă la activităţi extracurriculare zilnice, de la vizite la muzee şi cursuri de artă, la excursii sau teste de orientare.
Elevii îşi efectuează temele împreună cu învăţătoarea
Grădiniţa Romano-Catolică „Sfântul Anton“ este prima unitate de învăţământ preşcolar acreditată în Craiova. 30 de preşcolari învaţă în trei grupe, iar de la 1 octombrie, în funcţie de numărul solicitărilor, se va înfiinţa şi o grupă cu program prelungit.
„Pe lângă activităţile impuse de programa naţională, părinţii pot opta pentru cursuri de limbi străine: italiană, engleză sau germană, karate sau lecţii de pian. Tot în incinta instituţiei noa