Cota unică şi contribuţiile la asigurările sociale nu vor fi modificate până în 2013, nivelul TVA rămâne incert, iar scăderea salariilor şi a numărului de angajaţi va fi recuperată abia în 2013.
Acestea sunt câteva dintre prevederile strategiei fiscal-bugetare pentru următorii trei ani aprobată miercuri de Guvern, care mai include şi informaţii legate de evoluţia cheltuielilor la nivelul ministerelor în perioada 2011-2013.
Consultanţii fiscali consideră că nu putem să vorbim de o strategie fiscală reală, prevederile nefiind de natură să stimuleze investiţiile şi să elimine supraimpozitarea muncii.
În ceea ce priveşte menţinerea impozitului pe venit la 16%, în documentul obţinut de Mediafax se precizează că pe termen mediu evoluţia încasărilor este determinată de creşterea moderată a câştigului salarial mediu brut în concordonaţă cu productivitatea, iar colectările din impozitul pe venit se vor menţine la 3,3% - 3,4% din PIB în 2011-2013. În strategia fiscală se mai arată că evoluţia TVA va respecta angajamentele asumate de România în faţa FMI, dar nu se precizează dacă noul nivel de 24%, majorat de la 1 iulie, va fi menţinut şi pe termen mediu.
În privinţa pieţei muncii, strategia evidenţiază faptul că numărul mediu de salariaţi va scădea în acest an cu peste 100.000 de persoane, la 4,6 milioane de angajaţi, iar rata şomajului va urca până la 8,5%, concomitent cu o reducere mai mare a salariului real comparativ cu 2009. Derapajul urmează să fie recuperat doar în 2013.
Guvernul mizează pe reluarea creşterii economice în anii următorii şi se aşteaptă ca şi piaţa muncii să se revigoreze treptat, numărul de angajaţi urmând să crească.
Strategia mai stabileşte că majorările salariale vor fi condiţionate de reducerea numărului de salariaţi şi raportate la evoluţia indicatorilor economici şi sociali, iar miniştrilor şi altor demnitari le v