Îniante de a fi vândute, cele 74 de lucrări vor fi prezentate publicului larg timp de trei zile la Casa Monteoru din Calea Victoriei, nr. 115. Preţul de pornire a schiţelor inedite, provenite din Colecţia Catrina Tonitza, fiica marelui artist, oscilează între o mie şi 13.000 de lei.
Cele 74 de lucrări ce urmează a fi licitate la 23 septemebrie, încorporează 111 desene, schiţe şi studii inedite provenite din Colecţia Catrina Tonitza, fiica marelui artist.
Lucrările, executate cu creionul, în tuş, laviu sau cărbune, acoperă teme majore abordare de Tonitza precum portretul şi autoportretul maestrului fără atelier, sărăcia şi deznădejdea prizoneratului în Primul Război Mondial, inocenţa şi melancolia chipurilor de copii, florile, peisajele şi naturile statice, lumina şi exotismul Dobrogei, senzualitatea nudului. Autenticitatea şi starea de conservare a lucrărilor, prezentate pentru prima dată publicului larg, este garantată de expertul Ariadna Zec, doctorand în istoria artelor (sec. XVIII-XIX), Prof. Univ. la Catedra de istoria şi teoria arhitecturii.
Lucrările vor fi mai întâi expuse publicului
Iubitorii de artă care vor să vadă colecţia personală de schiţe a lui Nicolae Tonitza, pot vizita Casa Monteoru cunoscută ca sediul Uniunii Scriitorilor din România, de pe Calea Victoriei nr 115, marţi, 21 septembrie între orele 13.00 şi 19.00 şi miercuri şi joi între orele 10.00 şi 19.00, urmând ca de la această oră să înceapă licitaţia. Lucrările cele mai ample, care au şi cel mai ridicat preţ de pornire, respectiv 13.000 de lei (în jur de 3.000 de euro) sunt „Maica Domnului cu pruncul” şi „Maternitate”. Ambele au 25, 5 cm lungime şi în jur de 32 de cm lăţime, prima este un proiect de icoană pentru Mănăstirea Durău şi este schiţat în cărbune, iar a doua, care înfăţişează o mamă cu pruncul, este desenat în cărbune.
Pe locul doi,