După ce au fost forţaţi să plătească diferite taxe sau comisioane pe care nu ştiau că le au în contracte, clienţii s-au organizat, şi-au luat avocaţi şi sunt hotărâţi să lupte cu băncile. Sursa: Shutterstock
Mii de clienţi ai băncilor şi-au angajat deja avocaţi pentru a cere în justiţie modificarea contractelor pe care le au în derulare.
Deşi ei pot cere în instanţă suspendarea plăţii ratelor pe o anumită perioadă de timp, avocatul Gheorghe Piperea le-a explicat celor peste 1.000 de clienţi pe care-i reprezintă în viitoarele procese cu băncile că această cerere este cu dublu tăiş.
"Tribunalul poate să suspende plata ratelor, dar sunt şi anumite riscuri. Dacă tribunalul nu va da câştig de cauză clientului, acesta va trebui să achite toate sumele restante odată", ne-a declarat avocatul.
SUMARUL ARTICOLULUI Războiul creditelor: în spatele legii, clienţii îşi ascut armeleCum este aplicată legea în alte ţări
Şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine că o contestare a actului adiţional nu suspendă obligaţia clientului de a achita ratele conform contractului, dar poate cere îngheţarea ratelor sau a costurilor în litigiu cu acordul scris al creditorului sau, în cazul în care vă adresaţi instanţei de judecată, doar dacă aceasta aprobă o astfel de cerere.
ARB îşi pregăteşte planul de bătaie
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) spun că debitorii sunt obligaţi să-şi achite ratele chiar şi atunci când sunt în litigiu cu băncile. Gabriela Folcuţ, purtătoare de cuvânt a ARB, spune că asociaţia va angaja o casă de avocatură pentru a se consulta cu privire la Ordonanţa 50 şi apoi pentru a decide care vor fi următorii paşi pe care îi va întreprinde asociaţia.
Potrivit reprezentantei ARB, asociaţia a solicitat ANPC clarificarea unor prevederi ale OUG 50/2010 pentru