Costurile mai mari percepute vor face ca împrumuturile să fie mai greu de rambursat. Băncile au mărit şi comisioanele după ce numărul acestora a fost limitat de un act normativ. Băncile au majorat costurile totale percepute la creditele noi, chiar dacă una din problemele cu care se confruntă în această perioadă este cererea scăzută de împrumuturi. Suplimentar, au mărit şi dobânzile percepute la creditele vechi aflate în sold acordate populaţiei. O astfel de măsură creşte
Costurile mai mari percepute vor face ca împrumuturile să fie mai greu de rambursat. Băncile au mărit şi comisioanele după ce numărul acestora a fost limitat de un act normativ.
Băncile au majorat costurile totale percepute la creditele noi, chiar dacă una din problemele cu care se confruntă în această perioadă este cererea scăzută de împrumuturi. Suplimentar, au mărit şi dobânzile percepute la creditele vechi aflate în sold acordate populaţiei. O astfel de măsură creşte însă riscul de nerambursare, clienţii cu venituri micşorate de criză având de plătit rate lunare mai mari.
Dobânda anuală efectivă la creditele contractate pentru achiziţia de locuinţe în euro a sărit cu 1,62 puncte procentuale în luna iulie, ajungând la 7,29%, potrivit statisticilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultima dată când costul efectiv al acestor împrumuturi a fost mai mare de 7% a fost în august 2009.
În luna iulie a acestui an a crescut pentru a doua lună consecutiv şi costul creditelor noi de consum în lei. DAE la aceste împrumuturi a crescut cu un punct procentual, costul mediu ajungând la 18,77%. Şi în urmă cu o lună, băncile au mărit costul total impus clienţilor cu aproape 0,6 puncte. Astfel, costurile efective ale împrumuturilor de consum în moneda naţională au ajuns comparabile cu cele percepute în vara anului 2008. Atunci, acestea erau în creştere comparativ cu lunile ant