Un hoț încarcerat la Penitenciarul Slobozia și-a găsit vocația de pictor după gratii. Cu toate că în anii de libertate șevaletul și acuarela nu făceau parte din „arsenalul“ său cultural, Eugen Militaru le-a descoperit abia după ce a fost închis.
Tânărul de 28 de ani a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru furt calificat, însă înainte de a încălca legea era „maestru“ în arta tatuajului și a graffiti-ului. Cu toate că rar vezi în închisorile românești vreun deținut care să nu-și etaleze „capodoperele“ tatuate pe brațe sau alte părți ale corpului, Eugen a ales să picteze pe… planșă, în detrimentul artei tatoo. Și asta în condițiile în care nu ar fi dus lipsă de clienți dornici să își completeze colecția de „picturi“ pe piele. „Și acum mă roagă colegii să le realizez tatuaje, dar nu am ustensilele necesare și nici nu mai vreau să fac, pentru că am ales doar să pictez. Mă relaxează și face să treacă timpul mai ușor“, declară Eugen Militaru.
Plictiseala l-a făcut „artist“
Şi-a descoperit talentul în adolescenţă, când, mai mult în joacă, a desenat portretul unui prieten. Mândru de ceea ce a ieșit, a creat mai multe şabloane pentru tatuaje şi s-a apucat şi de graffiti. Pentru că din pictură nu se alegea cu mare lucru, îşi câştiga traiul zilnic realizând tatuaje. „Am fost as pe tatuaje în Bucureşti. Şi mâine m-aş apuca din nou, dacă aș fi în libertate, dar nu aș renunța la pictat“, spune Eugen Militaru.
Plictiseala şi viaţa grea din detenţie l-au determinat pe Eugen să îşi valorifice talentul plastic. În penitenciar, toate zilele sunt la fel, croite, parcă, după unul şi acelaşi tipar. Liniştea adâncă din celule sau poveştile deţinuţilor reluate la nesfârşit sunt perturbate doar de câte o vizită răzleaţă sau, de trei ori pe zi, când se servește masa. „Dacă nu te implici într-o activitate educativă sau nu ieşi la muncă, te plictiseşti în c