Peste jumătate dintre copiii aflaţi în centrele de plasament confundă drepturile cu obligaţiile. Procentul este similar sau chiar mai mare în familii, susţin specialiştii. Sursa: Reuters
Nu mai puţin de 55% dintre copiii instituţionalizaţi din România fie nu cunosc, fie confundă conceptul de drepturi ale copiilor. Aşa se face că micuţii identifică drepturile cu obligaţiile. A cesta sunt concluziile unui studiu dat publicităţii, ieri, de organizaţia ActiveWatch.
Concret - subliniază autorii cercetării - copiii cred că au drep tul să "o asculte pe doamna", "să fie cuminţi" şi"să nu înjure". Mai grav este că, deşi 48% dintre cei peste 200 de micuţi chestionaţi au fost expuşi abuzurilor, doar 2% dintre ei identifică dreptul de a nu fi abuzat. Din acest motiv, consideră specialiştii, ma re parte dintre copiii şi adolescenţii expuşi la violenţă verbală sau fizică vor avea dificultăţi în a cere ajutorul, pentru că nu vor putea identifica fapta ca fiind una de abuz.
Totuşi, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anii trecuţi, multe dintre instituţiile statului care au în grijă copii investind în "reclădirea lor ca oameni", după cum a precizat Mircea Toma, preşedintele organizaţiei ActiveWatch. "Copiii se află la jumătatea unui drum de iniţiere în ceea ce se cheamă calitatea de cetăţean", a adăugat acesta.
Copiii, temători şi discriminaţi
Cercetarea - realizată în 22 de instituţii din ţară, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, la care au participat şi 93 de institutori -, arată că 18% dintre copii, dacă ar avea o nemulţumire faţă de un angajat al centrului de plasament, nu ar rosti-o. De cealaltă parte, doar 3% dintre institutori au recunoscut existenţa unor situaţii de abuz în centrele în care lucrează.
De asemenea, 18% dintre micuţi consideră că au fost trataţi mai rău de colegii lor de c