Laurian Stănchescu, poetul care, pe 8 septembrie a plecat, pe jos, din Bucureşti, spre Sarmizegetusa Regia a rămas singur pe tot drumul, lung de aproximativ 500 de kilometri. Sursa: Remus suciu
Lucrurile îmbucurătoare pe care le-a constatat pe drum pălesc însă în faţa lipsei de reacţie a mediului politic la gestul său.
În această seară, Laurian Stănchescu speră să pună piciorul în sanctuarul din capitala dacilor şi să îşi finalizeze "Marşul Culturii".
Echipat doar cu o geantă destul de mică şi cu hainele de pe el, pe care le spală seara şi le îmbracă din nou dimineaţa, poetul a ajuns joi la Haţeg, unde, la fel ca la Târgu Jiu a fost întâmpinat cu un spectacol folcloric organizat în cinstea lui.
În această dimineaţa, la ora 8.00, a plecat spre Sarmizegetusa Regia însoţit de elevi şi profesori care s-au oferit să-i fie alături. La întâlnirea din faţa Casei de Cultură de azi dimineaţă nu s-a mai prezentat însă nimeni. Este de fapt, o repetare a istoriei. Iniţial, 46 de oameni de cultură, ziarişti şi profesori universitari se anunţaseră că vor pleca împreună cu el din Bucureşti. Rând pe rând, au renunţat.
"Am ales ca destinaţie finală Sarmizegetusa Regia pentru că aici este locul sacru al poporului român. Relativ recent, savanţi internaţionali au recunoscut că pe teritoriul de azi al României au apărut primele forme de cultură, mai vechi chiar şi decât cele sumeriene, iar de aici acele forme foarte vechi de cultură s-au răspândit în Europa şi apoi în lume. Pentru prima dată, suntem recunoscuţi ca punctul central al civilizaţiei. Mă întreb şi eu însă de ce nu suntem conştienţi de asta? De aceea am plecat în acest marş. De la o zi la alta, cultura în România se prăbuşeşte. Sunt trist pentru că nu credeam că voi pleca singur la drum, şi nu credeam că voi rămâne singur pe drum; mă aşteptam ca un politician sau un om de cultură să mi se alăture. A fos