Aventurierii au cheltuit anul trecut, la nivel global, circa 89 de miliarde de dolari pentru experienţe extreme. Câţi bani au intrat în România? Mult mai puţini decât au încasat vecinii de la sud de Dunăre, în condiţiile în care ţara noastră ocupă locul 92 din 192 în topul celor mai atractive destinaţii pentru turismul de aventură, fiind devansată de ţări ca Zambia, Armenia, Yemen, Belarus, Iran, Mali, Oman, Mongolia sau Sudan. Bulgaria ocupă un onorabil loc 7.
În afară de Republica Moldova (locul 148), toţi vecinii stau mai bine decât noi la atragerea turiştilor însetaţi de adrenalină: Ungaria, locul 36, Bulgaria, locul 7, Ucraina, locul 37.
Studiul realizat de Adventure Travel Trade Association din cadrul Universităţii George Washington din SUA clasifică 192 de state ale lumii în funcţie de oportunităţile oferite pentru experienţele extreme, de la mountanbike, la rafting, parapantă, canoe, ţinând cont de mai mulţi factori de la securitate şi cultură, la infrastructura turistică şi ospitalitate, şi până la protecţia mediului înconjurător.
Cea mai atractivă ţară în curs de dezvoltare pentru turiştii care vor de la o vacanţă mai mult decât mare şi soare şi care aleg adrenalina în locul lenevitului este Slovacia, în timp ce topul statelor dezvoltate este dominat de Islanda.
Turistul activ are în medie 36 de ani
În ciuda crizei, turismul de aventură, care de multe ori presupune rucsac în spate, cazare la cort şi multă muncă fizică, este o nişă în continuă dezvoltare. Anul trecut, la nivel mondial, 89 de miliarde de dolari au fost cheltuite pe vacanţe active, fără a include aici banii alocaţi transportului şi achiziţionării de echipament, potrivit unui studiu realizat de Şcoala de Business de la Universitatea George Washington diin SUA. Potrivit studiului, costul mediu al unei astfel de vacanţe variază, la nivel global, într