Sala Tronului redă atmosfera anului 1470. Muzeul de Istorie din Suceava a adunat până acum mii de obiecte unice în ţară, de la cele mai vechi unelte până la vestimentaţia primilor pompieri din România.
Pentru o lecţie de istorie adevărată, muzeografii vă invită să mergeţi la Muzeul de Istorie din Suceava, locul unde puteţi admira de la vase de lut, picturi celebre, pergamente şi arme, până la primele vârfuri de săgeţi şi primele bijuterii pentru femei. Chiar dacă sunt din sticlă, fier ori alte metale mâncate de rugină, podoabele prind farmec în vitrina muzeului. Tot aici puteţi vedea colecţiile de arheologie medievală din cele mai vechi timpuri, descoperite la Şipote, Botoşana, Edeşti, Poiana Zvorâştea, Vorniceii Mari, Curtea Domnească, Biserica Mirăuţi şi Probota. Muzeografii spun că alte surse pentru aceste obiecte valoroase au fost bisericile vechi din Bucovina.
„Cea mai frumoasă este Sala Tronului, deoarece recrează un moment istoric şi ai impresia că eşti martorul acelor timpuri. Toate personajele poartă haine după moda acelor vremuri şi nu există o dovadă mai vie a istoriei pentru copii“, spune Iuliana Văleanu, profesoară de istorie. Cele 12 personaje par veridice datorită faptului că manechinele poartă chipurile din cronici şi sunt îmbrăcate cu veşminte de poveste, specific zonei Bucovinei din anii 1400-1500.
Aici îl puteţi vedea stând lângă tron pe Ştefan cel Mare, iar în faţa lui pe doamna Maria Voichiţa. Tot în Sala Tronului se mai află postelnicul, doi plăieşi, patru boieri, preotul şi doi ţărani. Unul dintre ultimii doi se află îngenuncheat în faţa domnitorului. Căciulile de blană cu pene şi pelerinele sunt de asemenea adevărate bijuterii, deoarece hainele sunt cusute de mână, în fir de aur, ori brodate după tradiţia populară.
Sala Tronului a fost inaugurată acum 20 de ani în acest muzeu, iar de atunci este deschis