În octombrie se împlinesc 66 de ani de la încetarea asaltului aviatic al americanilor asupra ţării noastre. Bombardamentele au început în aprilie 1944 şi, apoi, timp de şase luni, au pisat oraşele noastre. Ele au vizat obiective precum Gara de Nord din Bucureşti şi toate străzile adiacente ori altele, similare, din Turnu Severin, Braşov.
Valuri de 700-800 de avioane
Avioanele americane veneau în valuri, valuri de pe aeroporturile militare din Bari (Italia). Aveam 13 ani atunci şi noi, copiii satului, priveam miraţi la „spectacolul" de pe cer, unde la 8.000 de metri altitudine, pluteau sute de cruciuliţe argintii într-o formaţie echidistantă perfectă, ale celor 700-800 de avioane din fiecare val, care emiteau un puternic şi sinistru uruit, generat de aparatele cu patru motoare fiecare. Fiecare asalt lăsa în urma lui distrugeri neînchipuite, sute de morţi şi răniţi şi răspândea o jale cumplită, de proporţii naţionale. Cu toate acestea, odată intrate deasupra teritoriului României, sutele de avioane erau întâm pinate cu curaj de artileria antiaeriană, dar şi de nişte bravi eroi, piloţi de vânătoare, care doborau numeroase aparate inamice. Din avioanele americane avariate se aruncau în gol piloţii şi alţi membri ai personalului de bord. Paraşutiştii pluteau în încercarea de a se salva.
„Am fost recuperaţi de ţărani foarte cumsecade"
Cei mai mulţi americani s-au salvat prin căderea în mâinile inamicului care-i aştepta, literalmente, cu braţele deschise! Au mărturisit-o chiar ei prin scrisorile expediate acasă, în SUA, din prizonieratul lor în România. Iată extrase din câteva scrisori. „Când am aterizat", îi scria sergentul Floyd W. Cline tatălui său, „am fost recuperaţi de ţărani foarte cumsecade care ne-au pansat rănile, nu prea însemnate, şi ne-au dat mâncare şi apă". Locotenentul Robert W. Cress îi scria şi el tatălu