Casa Literaturii (Literaturhaus) din Berlin organizează o amplă expoziţie, dedicată scriitoarei Herta Müller. Expoziţia, intitulată „Podoaba rece a vieţii“, care va putea fi văzută între 17 septembrie şi 21 noiembrie a fost concepută de către Lutz Dittrich şi directorul Casei Literaturii, Ernest Wichner, originar tot din România, fost membru al Grupului de Acţiune Banat (Aktionsgruppe), transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).
Casa Literaturii (Literaturhaus) din Berlin organizează o amplă expoziţie, dedicată scriitoarei Herta Müller. Expoziţia, intitulată „Podoaba rece a vieţii“, care va putea fi văzută între 17 septembrie şi 21 noiembrie a fost concepută de către Lutz Dittrich şi directorul Casei Literaturii, Ernest Wichner, originar tot din România, fost membru al Grupului de Acţiune Banat (Aktionsgruppe).
În preziua deschiderii expoziţiei, joi seara, Herta Müller a citit în faţa publicului, prezent la renumitul teatru condus în trecut de dramaturgul Bert Brecht, aşa numitul Berliner Ensemble.
Expoziţia este, de fapt, o ediţie uşor revizuită a expoziţiei omonime care a fost organizată în această primăvară la München. Expoziţia documentează etapele biografice ale autoarei care anul trecut a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură. Astfel, pot fi văzute nu doar numeroase fotografii inedite, manuscrise şi obiecte, ci şi o serie de materiale din arhiva fostei Securităţi.
Expoziţia este încadrată şi însoţită de un amplu program care cuprinde lecturi, conferinţe, prezentarea unor filme şi un simpozion care va dezbate crimele din perioada comunismului.
Filmele care vor putea fi vizionate în următoarele săptămîni au fost realizate de Günter Czernetzky (despre deportările în Uniunea Sovietică), Tiberiu Stoichici (despre dislocările în Bărăgan), Helmuth Frauendorfer (despre Grupul de Acţiune Banat) şi Walter Wehme