Deputaţii au votat, zilele trecute, un amendament avantajos pentru băimărenii care locuiesc de cel puţin 30 de ani în municipiu. Aceştia se pot pensiona mai repede cu doi ani, fără nicio penalizare, „mulţumită" gradului ridicat de poluare. Oficialii de la Casa de Pensii spun că nimin nu este sigur până nu apare în Monitorul Oficial.
Băimărenii care mai au doar câţiva ani până la pensie au luat cu asalt, în această dimineaţă, sediul Casei Judeţene de Pensii Maramureş, pentru a afla mai multe detalii legate de amendamentul la Legea Pensiilor votat de membrii Camerei Deputaţilor, potrivit căruia cetăţenii din trei localităţi extrem de poluate din România (Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna) şi cei care locuiesc la o distanţă de maximum 8 kilometri de acestea pot ieşi la pensie cu doi ani mai repede decât prevede legea.
Condiţia de bază: 30 de ani de poluare
Cei care pot beneficia de reducerea de doi ani trebuie să demonstreze prin acte faptul că au locuit timp de minimum 30 de ani în Baia Mare. „Am venit de dimineaţă, să mă interesez cum exact stă treaba. Am 17 ani de muncă grupa I, după care, în 2001, am fost reîncadraţi, deşi facem acelaşi lucru. Ştiu deputaţii ce ştiu, nu degeaba trăim într-unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Vreau să ştiu dacă apuc şi eu pensia mai repede sau trebuie să aştept până la 65 de ani", spune Alexandru Balint (47 de ani), angajat la Siguranţa Circulaţiei din cadrul SC Telecomunicaţii CFR SA.
„Nu cred până nu văd!"
Directorul CJP Maramureş, Vasile Ghişe, s-a arătat sceptic cu privire la noul amendament. „Ca amendamentul să fie aplicabil, trebuie mai întâi ca modificarea să fie publicată în Monitorul Oficial. Până nu voi vedea scrise toate acestea negru pe alb, nu mă pot pronunţa", a precizat Ghişe.
Odată ce amendamentul la Legea Pensiilor va fi publicat în Monitorul Ofici