O nouă lege menită să înlăture clauzele abuzive din contractele de credit a aprins spiritele în rândul clienţilor. Intrigaţi că băncile “îi ard” mai tare, în loc să le uşureze povara ratelor, mii de români vor să acţioneze în judecată instituţiile financiare. Reprezentanţii BNR se tem că astfel se va produce un mare haos!
Azi e ultima zi când, potrivit Ordonanţei 50/2010, băncile trebuie să renunţe la clauzele “dubioase” din contractele de credit. Legea e rezultatul transpunerii unei directive europene şi se referă, printre altele, la eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru toate creditele persoanelor fizice şi stabileşte ca dobânda să fie calculată în funcţie de anumiţi indici de referinţă. Deşi actul legislativ ar fi trebuit să le vină în ajutor, clienţii se plâng însă că băncile nu i-au înştiinţat de modificări şi că nu au reuşit să vadă noile documente. Persoanele care au rate trebuie să intre în posesia actelor adiţionale ale contractului de credit, prin care băncile ar trebui să ofere o modalitate transparentă de calculare a dobânzilor şi să elimine comisioanele abuzive, cum e cel de risc.
«Răul de-abia acum începe»
Nemulţumiţi fie că nu au primit actele, fie că au descoperit alte “mişmaşuri” sub formă de taxe ascunse, mii de români şi-au unit forţele şi vor să dea băncile în judecată. Revolta clienţilor s-ar putea transforma într-un “incendiu” care va cuprinde tot sistemul bancar românesc. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supravegheredin BNR, a avertizat, înt r - u n interviu acordat Money Express, că noua legislaţie a creditării persoanelor fizice va avea un efect de bumerang. “Am rămas surprins că ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) îi îndeamnă (n.r. - pe clienţi) să meargă la tribunal. E exact ce ne aşteaptă acum, un val de procese. (...) Răul de-abia acum începe”, a declarat Cinteză, ref