Este al j-de miilea articol pe care-l scriu despre ţigani, şi vreau să vă spun că pe fiecare dintre ele l-am scris din punctul de vedere al unui om care se consideră civilizat. Cu toate acestea, au fost, foarte semnificativ, articolele mele cu cele mai negative reacţii pe forum.
Uite că totuşi nu mă pot stăpâni nici azi, pentru că vreau să vorbim despre expulzările din Franţa, care-au provocat conflictul acestei "mari ţări suverane, care nu primeşte lecţii de la nimeni", cu Uniunea Europeană.
Cine are dreptate aici? Franţa? Europa? Sau poate (lucru la care nu pare să se gândească nimeni) ţiganii înşişi? Am copilărit cu ei, ca mai fiecare dintre dumneavoastră, am crescut apoi cu ei. Am aflat abia după Revoluţie că-şi spun ei înşişi romi. Noi le-am zis mereu ţigani, şi toţi cei pe care-i ştiu eu îşi ziceau tot aşa, fără conotaţii negative. Însuşi Budai-Deleanu, acum mai bine de două sute de ani, a scris "Ţiganiada", nu "Romiada". Dar, nicio problemă în această privinţă.
Dacă termenul de "ţigan" le sună ofensator celor din această etnie, sunt primul gata să nu-l mai folosesc. Timp de vreo patru sute de ani, în Muntenia şi Moldova, aceşti oameni au fost robi pe moşiile boiereşti. De şase sute de ani, etnia românească şi cea ţigănească au interacţionat intens, biologic, economic şi cultural. Fără-ndoială că românii, care se plâng azi că ţiganii nu vor să muncească, i-au exploatat totuşi, timp de secole, i-au vândut şi i-au cumpărat ca pe vite şi i-au pus să trudească, neplătit, pe ogoare.
Fără-ndoială că tot românii, care deplâng azi lipsa lor de educaţie, i-au ţinut, timp de secole, în cea mai neagră mizerie spirituală. Şi tot noi, care suntem azi oripilaţi de prostituţia masivă în rândul fetelor acestei etnii, le-am exploatat sexual pe tot parcursul acestor secole, căci toate au fost roabele cumpărate ale boierilor, vechil