A deveni o mamă sau un tată vitreg poate fi una dintre cele mai mari provocări pe care le poţi întâlni. Oricine a trecut prin această experienţă poate să confirme cât este de frustant să încerci să câştigi încrederea unui copil care nu te place de la bun început. Dar, dacă reuşeşti, vei fi foarte satisfăcut şi vei avea o familie fericită.
Există mai mulţi paşi greşiţi pe care îi poţi face ca părinte vitreg, dar pentru toate există soluţii.
Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care părinţii vitregi le fac şi cum pot fie ele evitate sau rezolvate, potrivit ziarului The Boston Globe.
Nu încerca să iei locul părintelui biologic
Relaţia dintre un părinte şi un copil vitreg e înfluenţată de mai mulţi factori cum ar fi vârsta şi temperamentul copilului, atitudinea fostului partener care îl încurajează sau nu să dezvolte o relaţie cu părintele vitreg, precum şi cât de puternică este noua căsătorie.
Dar una dintre cele mai mari greşeli pe care o fac adulţi care se găsesc în această situaţie este să încerce să îi ia locul părintelui natural. Ei vor să devină substitutul perfect şi, uneori, în mod inconstient, forţează copii să îi accepte. Acest comportament nu dă niciodată rezultate bune.
De asemenea, pot apărea probleme dacă noul părinte îl presează pe copil să îl numească tată sau mamă. Copilul are deja un părinte căruia i se adresează aşa, de aceea poate deveni derutat sau reticent şi are tendinţa de a-l respinge total pe părintele vitreg.
Nu trebuie ca un părinte vitreg să forţeze niciodată un copil să facă ceva. Micuţul trebuie lăsat să se apropie singur de noul părinte. Probabil că această abordare va cere mai mult timp, dar cu siguranţă relaţia creată va fi mai puternică.
Părinţii care devin membrii unei noi familii au cele mai bune intenţii, dar ei trebuie să încerce să pună bazele unei noi relaţii cu copilul, nu