Pensiile administrate privat (pilonul II), considerate a fi afacerea următoarelor decenii, deoarece vor aduna active de zeci de miliarde de euro, intră astăzi în al patrulea an de funcţionare, având peste 5 milioane de clienţi şi active în administrare de circa 880 de milioane de euro (3,7 miliarde de lei).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat în data de 17 septembrie 2007, în cadrul unui eveniment organizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ziarul Financiar şi jucătorii din această piaţă, atunci fiind semnate primele acte de aderare la fonduri de pensii.
În cei trei ani de funcţionare, sistemul s-a confruntat mai mult cu piedici din partea autorităţilor decât cu încurajări, deşi în ţările dezvoltate pensiile private funcţionează deja de mult timp şi sunt văzute ca fiind cea mai bună alternativă pentru a avea un venit decent la pensionare. Astfel, calendarul iniţial de creştere a contribuţiilor care sunt virate la fonduri nu a fost respectat: în loc să fie majorată după primul an - în 2009 - contribuţia de la 2% la 2,5%, nivelul acesteia a fost "îngheţat", majorarea având loc abia anul acesta. Mai mult, în primăvara acestui an autorităţile au avut în plan să reducă nivelul contribuţiei de la 2,5% la 0,5% din salariul brut al participanţilor, adică aproape la zero, pentru a diminua deficitul sistemului public de pensii, intenţie care a stârnit reacţii dure din partea administratorilor. Până la urmă, autorităţile s-au răzgândit, după ce au primit recomandări în acest sens de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Cred că am construit un sistem solid, dar avem şi neîmpliniri: volumul de active este redus din cauza contribuţiilor scăzute. Ne dorim să ajungem la un nivel al contribuţiei de 6% într-o perioadă mai scurtă decât cea prevăzută iniţial (8 ani de la data lansării