Proprietarii cladirilor cu fatade degradate ar putea fi obligati sa-si repare imobilele in 6 luni din momentul in care primaria face inventarul caselor darapanate si ii notifica sa faca reparatii, potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii. In cazul in care proprietarii nu respecta aceasta decizie, lucrarile de renovare a fatadelor vor fi executate, cu forta, cu finantare de la Primarie, urmand ca institutia sa-si recupereze ulterior investitia de la proprietari.
Sanctiunile pentru proprietarii care nu respecta legea pot ajunge pana la 10.000 lei, iar pentru primarii care nu o aplica, pana la 15.000 lei. Proprietarii care isi renoveaza fatadele nu vor plati impozitul pe cladire pentru anul in care se desfasoara reparatia.
Click pe foto pentru o galerie de imagini cu case desfigurate de renovari
Proiectul de lege a fost dezbatut la Grupul de Dialog Social, arhitectii ajungand la concluzia ca aceasta lege face orasului mai mult rau decat bine.
"Intr-adevar, sunt zeci de cladiri cu fatadele foarte degradate. Au fost si cazuri cand bucati de tencuiala din aceste imobile au cazut pe trotuar, punand viata trecatorilor in pericol. Pentru blocurile de la periferie sau cele fara valoare arhitecturala este un proiect bun. Pentru monumente si pentru zonele protejate este insa un dezastru. Multi dintre proprietarii acestor cladiri nu vor avea bani sa plateasca restauratori sa le repare si vor chema "mesteri" priceputi la toate care vor strica toate ornamentele acestor imobile (brauri, ancadramente, bosaje, profile, balcoane, logii, aticuri, bovindouri). Si, pot sa va spun ca avem o multime de astfel de exemple, chiar inainte ca proprietarii sa fie obligati sa repare fatadele. In plus, am vazut ca, pentru multi, repararea fatadei si eficientizarea termica a cladirii inseamna sa puna polistiren pe f