Firma de construcţii a lui Relu Fenechiu a obţinut recent contract la Palas. În prealabil, politicianul a intermediat la Ministerul Culturii obţinerea unui aviz special.
Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, Consiliul Local Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group.
O parte din voturi au fost asigurate de consilierii liberali, conduşi de Fenechiu. Conform contractului de asociere în participaţiune dintre municipalitatea ieşeană şi firma lui Dascălu, valoarea terenului a fost mult subevaluată, 50 de euro metrul pătrat. La acea vreme, terenurile din zonă se vindeau şi cu preţuri de cinci ori mai mari. Pentru pământul concesionat, pe care Dascălu urma să-şi ridice blocuri, centre comerciale şi de afaceri, Primăria a cerut o redevenţă lunară de doar 10 mii de euro.
În 2007, edilii ieşeni au cerut o nouă evaluare a terenului. De data aceasta, metrul pătrat de pământ a ajuns în contractul public-privat la 350 de euro, iar redevenţa s-a ridicat la circa 40 de mii de euro lunar. Chiar şi aşa, terenul era cu mult sub preţul pieţei, unde era estimat şi la 1.200 de euro metrul pătrat.
Ulterior, Palasul a avut nevoie de aprobări de la Ministerul Culturii impuse de vecinătatea ansamblului cu mai multe clădiri de patrimoniu. Aici a intrat în scenă deputatul Relu Fenechiu. În urmă cu trei ani, acesta a fost personal, în calitate de parlamentar, în biroul fostului ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, coleg cu el de partid. Fenechiu a făcut lobby pentru eliberarea unor avize de construcţie pentru proiectul lui Dascălu. La scurt timp, deputatul a declarat public că a obţinut de la Cultură toate aprobările necesare proiectului.
Şi-a făcut firmă cu numele Palas
Cât a fost la guvernare, parlamentarul a evitat s