Pentru că legea nu i-a obligat pe bancheri, în mod expres, să-i anunţe pe toţi clienţii că trebuie să semneze noile acte adiţionale, multe bănci au preferat, pur şi simplu, să nu facă nimic în acest sens. Motivul? Nesemnarea contractelor, conform legii, se consideră, pe 20 septembrie, adoptare tacită din partea clientului. Mai mult decât atât, actul adiţional va fi considerat aprobat tacit la această dată chiar dacă clientul a făcut o cerere sau o plângere împotriva băncii, fără a semna documentul.
Milioane de contracte se vor semna singure
Milioanele de contracte de credit, de leasing sau pentru descoperiri de card şi conturi curente, care au rămas nesemnate, vor fi considerate, începând de luni, aprobate de către clienţi. Practic, românii care nu s-au dus până acum la ghişee nu mai au de ce să facă acest drum, pentru că actele adiţionale vor fi aprobate tacit, după cum susţin surse bancare. În campania care se termină pe 20 septembrie trebuie modificate 7,7 milioane de contracte, dintre care 1,5 milioane sunt contracte de credit.
"În lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizează foarte clar că, deşi clientul nu semnează actele adiţionale, acestea se consideră acceptate tacit. Mai mult decât atât, nu se precizează ce se întâmplă dacă clientul face o plângere, de exemplu, ceea ce înseamnă, potrivit legii, că, dacă un client nu semnează actul şi cere băncii micşorarea dobânzii, să zicem, printr-o cerere scrisă, actul adiţional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit", ne-au declarat surse bancare. Motivul este foarte simplu: paragraful nu prevede o astfel de excepţie, motiv pentru care se aplică, pur şi simplu, indiferent de situaţie.
Băncile care nu şi-au chemat clienţii la semnat vor primi, în cel mai rău caz, o amendă
Alineatul 5 de la articolul 95 al OUG 50/2010 are următorul cuprins: "Nesemnarea de către consumator a actelor adiţi