Acele formaţiuni benigne care apar pe uter, numite fibroame, pot fi tratate şi altfel decât cu bisturiul. Află în continuare despre două metode practicate de câţiva ani şi în România: embolizarea arterei uterine şi terapia HIFU.
Multe dintre fibroame nu au nicio simptomatologie şi nu necesită tratament. Însă,în anumite situaţii, trebuie să se intervină fie cu tratamente hormonale care inhibă secreţia de estrogeni şi care micşorează fibromul, fie chirurgical. Operaţia este indicată când fibromul are o dimensiune mare şi apasă pe organele învecinate, când creşte rapid, când produce sângerări care nu cedează la alte tratamente şi când determină infertilitate. Extirparea lui se poate face prin chirurgia clasică, histeroscopic, laparoscopic sau cu robotul chirurgical.
Embolizarea, de opt ani în România
Fibromul uterin poate fi îndepărtat însă şi prin proceduri considerabil mai puţin invazive decât chirurgia, chiar şi decât cea laparoscopică. O astfel de procedură, practicată de opt ani la noi în ţară şi foarte populară în statele dezvoltate, este embolizarea arterei uterine, realizată de medicii specializaţi în radiologie intervenţională, una dintre cele mai noi ramuri ale medicinei moderne. La acest moment, ea este practicată la Spitalul Universitar din Bucureşti, la Centrul Medical Hemodinamic (privat), tot din Bucureşti, şi la Spitalul Judeţean Craiova. Metoda terapeutică este indicată în mod deosebit femeilor care doresc să aibă copii, deoarece nu afectează structura uterului, însă poate fi o soluţie la orice vârstă. Spre deosebire de chirurgia clasică, procedura de embolizare a arterei uterine nu necesită anestezie şi nu lasă în urmă cicatrice inestetice. Un alt avantaj este acela că recuperarea durează mult mai puţin.
Se blochează arterele care îl hrănesc
Embolizarea se desfăşoară în laboratoarele de angiografie şi presupune montarea în