Un parc din oraselul Cambrige, statul Massachusetts, din SUA, utilizeaza felinare alimentate de deseurile care provin de la caini.
Deseurile canine stranse de stapanii grijulii ajung fertilizatori in campurile agricole dupa ce stau o scurta perioada in pubelele de gunoi. Insa aceste materii ajung, prin descompunere, sa alimine gaz metan in atmosfera ceea ce conduce la intensificarea efectului de sera, scrie PopSci.
Administratorul parcului american a inlocuit traditionalele pubele cu masinarii digeratoare de metan care produc electricitate pentru iluminatul felinarelor stradale.
"Stapanii de animale irosesc posibilitatea pretioasa de a produce electricitate din deseurile canine" se subliniaza in acest proiect care implica trei pasi simpli - depozitarea deseurilor in dispozitivele special amenajate unde bacteriile anaerobe ajuta la descompunerea materiei, agitarea mecanica a continutului pentru a facilita ridicarea metanului, apoi arderea acestuia pentru a genera lumina sau electricitate.
Vizitatorii iubitori de animale din Parcul Spark pot arunca deseurile canine, in pungi biodegradabile, intr-un tub, dupa care rotesc de manivela amplasata la un nivel corespunzator. Rezervorul cu bacterii anaerobe este ingropat in pamant, pe unde traverseaza un alt tub ce conduce metanul rezultat catre mecanismul felinarului stradal.
Coordonatorii proiectului au in plan sa utilizeze aceasta tehnologie la alimentarea carucioarelor ambulante care prepara fast-food.
Matthew Mazzotta, specialist in asta conceptuala, a avut aceasta idee ingenioasa, care a fost partial sponsorizata de catre Massachusetts Institute of Technology, o prestigioasa institutie de profil americana.
Un parc din oraselul Cambrige, statul Massachusetts, din SUA, utilizeaza felinare alimentate de deseurile care provin de la cain