Un grup de cercetători creativi a realizat desene spectaculoase cu ajutorul culturilor de bacterii, arătând întregii lumi că micile vietăţi sunt într-adevăr periculoase, dar pot contribui la fel de bine la crearea frumosului.
Portofoliul chimiştilor include desene realizate pe teme diverse, cel mai des fiind întâlnite simboluri medicale şi secvenţe de ADN, dar pentru cei cu suflet de artist, oamenii de ştiinţă au pictat şi desene abstracte, animale şi flori. Cercetătorii au folosit culturi de bacterii E.Coli pentru a realiza o reprezentare a păsării preistorice Archaeopteryx şi un desen în miniatură al vasului HMS Beagle, nava la bordul căreia a călătorit Charles Darwin în cea mai cunoscută dintre călătoriile sale.
Folosind diverse tipuri de bacterii şi ciuperci, oamenii de ştiinţă au învăţat cum să combine forme şi culori pentru a obţine desene vii atât de complicate. Cu ajutorul unei pensule subţiri înmuiate în culturile de bacterii, chimiştii pictează pe „pânze“ şi ele neobişnuite - vase Petri de laborator de doar câţiva centimetri. Desenele realizate din culturile de bacterii sunt lăsate să se dezvolte într-un incubator, iar creşterea lor generează ciudatele opere de artă.
Reprezentanţii „artei bacteriene“
Aşa-numita „artă bacteriană“ este invenţia prof. dr. T. Ryan Gregory, din cadrul Universităţii canadiene Guleph. Acesta a început să creeze artă bacteriană pentru o expoziţie inspirată din evoluţie şi biodiversitate, însă foarte curând a descoperit că nu era singurul care folosea microbii şi bacteriile pentru a crea desene artistice. De exemplu, microbiologul Niall Hamilton a realizat un desen ce întruchipa un şir de elefanţi. Pentru corpul animalelor a folosit culturi prelevate dintr-o specie de ciupercă roz numită Aureobasidium pullulans, iar pentru ochi şi alte detalii a folosit culturi de ciuperci mai închise la cu