În ultimele săptămâni, bursa de la Bucureşti a fost decuplată de la tendinţele bursiere globale, preţurile acţiunilor româneşti stagnând, în pofida creşterilor internaţionale. Această observaţie este însă valabilă numai pe termen scurt. Dacă facem un pas în spate şi privim pe termen mediu, observăm de exemplu că variaţia din ultimele 12 luni a BET-XT (indicele blue-chip, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de companii listate) este aceeaşi cu variaţia ind
În ultimele săptămâni, bursa de la Bucureşti a fost decuplată de la tendinţele bursiere globale, preţurile acţiunilor româneşti stagnând, în pofida creşterilor internaţionale.
Această observaţie este însă valabilă numai pe termen scurt. Dacă facem un pas în spate şi privim pe termen mediu, observăm de exemplu că variaţia din ultimele 12 luni a BET-XT (indicele blue-chip, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de companii listate) este aceeaşi cu variaţia indicelui S&P500 (o apreciere de circa 6%-7%). Corelaţia este valabilă chiar şi pe ultimele două luni, când volatilitatea burselor externe (în mod surprinzător şi oarecum anormal) a fost mai ridicată decât cea a pieţei româneşti.
Practic, pe parcursul lunii august, indicele S&P500 a scăzut mai accelerat, în vreme ce la Bucureşti tendinţa de scădere a fost mult mai redusă. Acum, în primele săptămâni din septembrie, indicele american recuperează ce a pierdut în august, în vreme ce piaţa românească rămâne aproape pe loc, la fel ca în luna precedentă.
Pe termen lung, imaginea se schimbă din nou. De la declanşarea crizei bursiere (la finalul lunii iulie 2007) şi până în prezent, decalajul bursei româneşti faţă de indicii externi este din nou evident şi foarte amplu: scădere de peste 75% pentru BET-FI faţă de o depreciere de numai 25% pentru S&P500.
Dacă mediul extern rămâne pe plus, acţiunile româneşti ar putea creşte
T