- Editorial - nr. 632 / 18 Septembrie, 2010 Anul acesta a fost un an bogat in fructe de nuc, un aliment si medicament extrem de valoros, neglijat de romani si mult apreciat de occidentali. Nutritionistii spun ca un consum, zilnic, de 8 nuci prelungeste viata omului cu zece ani. De pilda, in Germania revin 5-10 kg de nuci /cap de locuitor. Nucul poate fi considerat cea mai valoroasa specie pomicola din Romania, prin valoarea alimentara a fructelor sale, valoarea industriala a lemnului, pentru frunzele, lastarii si radacinile folosite in industria chimica si farmaceutica, dar si pentru capacitatea sa de fixare a terenurilor predispuse alunecarilor. In comertul international, nucile sunt considerate "fructe de lux", cu o valoare comerciala ridicata. Miezul de nuca este un aliment foarte bogat in diferite principii nutritive si foarte concentrat. La nucul cultivat in Romania, miezul de nuca reprezinta 35-60 la suta din greutatea fructului si contine substante grase in proportie de 52-77 la suta. Din miez se pot extrage pana la 65 la suta ulei cu o valoare dietetica ridicata, prin acizii grasi nesaturati benefici pentru sanatatea omului, circa 60 la suta acid linoleic si 12 linolenic. Acesti acizi previn imbolnavirile de cancer sau bolile vasculare, in plus, acizii grasi nesaturati diminueaza colesterolul total, in special "colesterolul rau". Miezul de nuca mai contine si 12 la suta substante proteice; glucide -10 la suta; substante minerale -1,5 la suta; potasiu, fosfor, fier, calciu, vitaminele A,B,C, E, precum si fenoli cu actiune oxidanta si preventiva in arterioscleroza. Toate acestea fac sa creasca valoarea energetica a miezului de nuca la 525-622 kcal/ 100 grame miez de nuca. Mai amintim si faptul ca fructele verzi de nuca se folosesc, pana la intarirea endocarpului, pentru prepararea unor dulceturi de foarte buna calitate. Col. (r) dr. Biro Anton, un a pasionat c