Ilie Gorgan a abandonat o frumoasă carieră de aviator pentru a deveni apărătorul salariaţilor şi pensionarilor.
A venit la Zalău în 1948 pentru a se face ucenic în croitorie. A şi lucrat un an în domeniu, iar apoi a abandonat meseria pentru a se face aviator. „Am început cu şcoala de parapantism la Cluj, am învăţat zborul cu motor la Braşov, apoi am făcut şcoala de instructor de zbor cu motor şi cea de paraşutist la Bucureşti“, îşi aminteşte Gorgan.
Un an a lucrat ca instructor de zbor la Piteşti, după care a fost recrutat în Aviaţie. Pentru rezultate deosebite, Ilie Gorgan a fost propus pentru Academia Navală din Moscova, însă Gheorghe Gheorghiu Dej nu l-a lăsat să meargă pentru că nu avea finalizat liceul. Supărat, a obţinut diploma de bacalaureat la Liceul „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca şi a terminat două facultăţi: de Drept şi Filosofie. Apoi s-a făcut lider de sindicat.
Primul lider al pensionarilor
„O viaţă am lucrat cu oameni, pentru oameni. 30 de ani înainte de Revoluţie am reprezentat salariaţii şi 20 de ani după aceea am fost liderul pensionarilor”, spune actualul preşedinte al Sindicatului Liber al Pensionarilor din Sălaj.
Ilie Gorgan este cel care a pus bazele unui sindicat al pensionarilor la nivel naţional în 1990, primul an în care a intrat chiar el în rândul pensionarilor. Cea mai importantă realizare, în opinia sa, este că a obţinut pentru pensionarii din Zalău dreptul de a circula gratuit pe mijloacele de transport în comun.
Ce-i place
„Îmi place să mă aflu tot timpul între oameni, să le ascult necazurile şi să-i ajut. Îmi place viaţa şi să mă întâlnesc cu prietenii şi colaboratorii la diferite momente plăcute din viaţa noastră. Ne întâlnim la fiecare zi de naştere a fiecăruia dintre noi”, spune liderul pensionarilor.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu