Criza economica a crescut somajul din unele tari pana la 20%, a scazut salariile celor norocosi ca nu si-au pierdut locul de munca si a obligat companiile sa taie din cheltuieli pana nu au mai avut de unde.
Chiar daca situatia este revoltatoare, toata lumea a inteles pentru ca alte solutii nu exista. Si probabil nu ar fi aparut niciun semn de revolta daca toata lumea suferea din cauza reducerilor de cheltuieli, iar unii oameni nu erau mai egali decat altii.
Salariile au fost taiate chiar si in cazul marilor directori de corporatii, unii pierzand pana la 40 de milioane de dolari. Dar exemplul lor nu a fost urmat de toti. Daca unii directori au taiat salariile pentru a reduce pierderile companiei, altii au decis reducerea salariilor pentru a nu avea ei pierderi.
Astfel, directorii care au dat afara cei mai multi oameni in SUA, au primit cu 42% mai mult decat media salariilor primite de ceilalti directori, potrivit unui studiu al Institute for Policy Studies.
Potricit datelor publicate de Institutul pentru Politici Publice din SUA, fiecare corporatie care a participat la studiu a concediat cel putin 3.000 de oameni in perioada noiembrie 2008 - aprilie 2010, iar 72% din ele au continuat sa disponibilizeze angajati chiar si cand au inceput sa aiba profit. Cea mai socanta descoperire se refera, insa la salariile directorilor. 50 dintre directorii executivi care au facut cele mai multe concedieri au avut, in 2009, un salariu mediu de 12 milioane de dolari, in comparatie cu 8,5 milioane cat a fost media in randul tuturor directorilor.
16.000 de concedieri recompensate cu un salariu de 50 de milioane de dolari
In capul listei cu CEO imbogatiti pe spatele muncitorilor se afla Fred Hassan, director executiv al companiei farmaceutice Schering-Plough. El a primit 33 de milioane de dolari dupa ce compania lui a