Jumătate din cele 840 de şcoli din judeţul Vaslui n-au bani să cumpere lemne pentru a încălzi la iarnă sălile de clasă. Directorii unităţilor de învăţământ din mediul rural se plâng că nu mai pot cumpăra combustibil nici pe credit, din cauza restanţelor la furnizori.
Mai bine de jumătate din cele 840 de unităţi şcolare din judeţul Vaslui nu s-au aprovizionat până acum cu lemne pentru sezonul rece, din lipsă de bani.
„Sunt şcoli care n-au deloc lemne pentru iarnă, altele n-au cantitatea necesară, iar unele şi-au făcut stocul, însă au cumpărat lemnele pe datorie. Din păcate noi, ca şi instituţie, nu-i putem ajuta pe primari, deoarece ni s-au luat din bani la rectificarea bugetară. Poate mai dă actualul Guvern o ordonanţă care să-i oblige pe părinţi să vină cu lemnele de acasă“, a declarat Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.
Lemne pe datorie
Unele primării asigură de ani buni combustibil pentru şcoli pe datorie. Aşa se întâmplă în localităţi precum Soleşti sau Vetrişoaia. Primarii din mediul rural sunt forţaţi să apeleze la această metodă de ani buni. Nici la oraş situaţia nu este mai bună. Conducerea Grupului Şcolar Industrial Negreşti cumpără păcură pentru iarnă pe datorie de mai bine de 5 ani. Primarul localităţii spune că a achiziţionat lemne pe credit suficiente doar până-n decembrie.
„Am zis că trecem în trimestrul III, vine rectificarea şi ni se vor mai da nişte bani. Din contră, bugetul comunei noastre a fost sărăcit cu 300.000 de lei, din care 200.000 de lei au fost luaţi tocmai de la învăţământ. Nu ştiu ce voi face din luna ianuarie, pentru că nu-mi va mai da nimeni lemne dacă nu-mi plătesc datoriile“, s-a plâns Vasile Puiu, primarul comunei Vetrişoaia.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui cunoaşte situaţia şi promite că va face demersuri pentru a aju