Categoric, pe lăngă peşte, apă şi vodcă ingredientul indispensabil pentru o ciorbă de peşte adevărată este delta.Adevărată carte de vizită pentru zona deltaică, ciorba de peşte este un brand ce ar trebui promovat precum pizza italienilor, şniţelul vienez sau musakaua grecească.Reportajul la buza ceaunului este cu atăt mai relaxant cu căt aburul dulceag curge pe lîngă tine şi o ia la vale odată cu apa.
URMĂREȘTE AICI CUM SE FACE O CIORBĂ BUNĂ ÎN 10 PAȘI
Deşi mai toată lumea a mai încercat să facă un borş de peşte şi prin alte părţi, departe de Deltă, n-a ieşit decât o ciorbă normală, cu tot peştele cărat de la Tulcea, dar apa de la robinet sau mai rău, plată, nu se compară cu cea de Dunăre. Ăsta ar fi al doilea ingredient strict necesar, la găleată, luat direct de lăngă barcă.Cum mereu mi-a plăcut mai mult partea a doua, cea cu consumul, mai mult decăt cea cu gătitul, am fost repartizat la strâns lemne şi la imortalizarea momentelor gastronomice.
Concurs de reţete identice
Pentru început am asistat la un scurt concurs de idei pe tema reţetei, în mare cam aceeaşi dar cu mici amănunte semnificative.
„Peştele de borş trebuie să fie căt mai proaspăt. Viu, ce mai! Apoi, nu-l spălaţi prea tare. Jos solzii şi tăiat pe burta, apoi îi scoatem maţele şi alte măruntaie, fierea mai ales, clătiţi-l o dată cu apă curată şi gata.
Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte „oase amare” -nu există şi chestia e doar o legendă întreţinută de cei ce sparg fierea din neîndemnare iar capetele de peşte sunt cele care dau gust. Icrele fără valoare, de albitură, lapţii, măruntaiele de răpitor se pun şi ele la fiertură” proclamă un teoretician care refuză însă să se murdărească de solzi, Răzvan Ichim .
Fiecare cu fix-ul lui, unu zice că focul de lemne trebuie aprins numai cu chibritul, în nici un caz cu bricheta sau doamne fereşte să strop