Copiii de la o grădiniţă particulară din Baia Mare vor consuma doar produse tradiţionale şi ecologice din Maramureş, în mai puţin de o săptămână. Din meniul micuţilor nu vor lipsi merele, magiunul, produsele lactate sau pita de casă, toate realizate de micii producători din judeţ.
În premieră pentru România, începând de săptămâna viitoare, în Baia Mare va fi demarat un proiect de alimentaţie sănătoasă şi de promovare a produselor tradiţionale şi ecologice, în grădiniţe. Prima grădiniţă care va beneficia de acest avantaj este grădiniţa particulară Teddies, însă iniţiatorii proiectului spun că pe lista viitoarelor instituţii se numără cel puţin încă o grădiniţă şi două şcoli.
Magiun şi pită de casă în cantină
Iniţiativa acestui proiect a venit încă din luna noiembrie a anului trecut, din partea Asociaţiei Producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice din Maramureş, care, în parteneriat cu World Wide Fund for Nature, considerată cea mai importantă organizaţie internaţională pentru protecţia mediului, au decis implementarea unei scheme de livrare a produselor tradiţionale în grădiniţe şi şcoli. „Proiectul a fost gândit atât pentru preşcolari, care au nevoie de o alimentaţie sănătoasă, dar şi pentru micii producători, pentru a-i încuraja să păstreze reţetele tradiţionale din judeţ", a declarat pentru „Adevărul de Seară" Ioan Tătăran, directorul Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş. Acesta a mai arătat că până acum a fost inclusă în program o singură grădiniţă particulară din Baia Mare, urmând ca în cursul acestui an, alimentele tradiţionale să ajungă şi în cantinele altor instituţii de învăţământ. „Pentru acest proiect au fost selectaţi doi furnizori din Maramureş. Este vorba despre un producator de mere din localitatea Livada şi Remetea Chioarului, precum şi un producător din Petrova, pentru caşcav