Înainte să semneze actele adiţionale la contractele de creditare, debitorii trebuie să ştie că doar prevederile care sunt conforme cu Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 pot fi acceptate tacit. Sursa: Vlad Stănescu
Băncile îşi îndeamnă clienţii să semneze noile acte adiţionale la contractele de credit pe motiv că neprezentarea la agenţia bancară echivalează cu acceptarea tacită. Debitorii nici nu vor să audă de aşa ceva şi se pregătesc să îşi caute dreptatea la tribunal. Ordonanţa 50/2010 stipulează că vor fi acceptate tacit doar clauzele care aliniază prevederile contractului de credit la cele ale noului act legislativ.
"Acceptarea tacită se referă la prevederile conforme cu OUG 50/2010, nu şi la toate modificările pe care băncile le consideră a fi în acord cu aceasta", ne-a explicat Irina Sorescu, avocat în cadrul casei de avocatură Piperea şi Asociaţii. Dacă banca refuză să elimine clauzele abuzive, clientul poate deschide o acţiune în amânare. Sufocaţi de cerinţele băncilor, uneori clienţii refuză să accepte şi prevederile contractuale perfect legale, a adăugat avocata.
Mii de clienţi nemulţumiţi, asociaţi pe internet
Până acum, câteva mii de clienţi s-au alăturat grupurilor formate pe internet. Acţionând băncile în instanţă în comun, ei speră că vor avea mai multe şanse de câştig. La rândul său, Asociaţia Română a Băncilor va apela la o casă de avocatură pentru a stabili care sunt cei mai potriviţi paşi de urmat, în contextul în care bancherii au contestat intens ordonanţa.
Clienţii Unicredit care s-au alăturat grupului format pe internet reclamă impunerea unui comision de 50 de euro pentru prestarea de servicii la solicitarea împrumutatului. "Comisionul de 50 euro nu exista în contractele iniţiale, la fel cum mulţi dintre noi nu aveau nici comisionul de administrare, şi nu cred că se pot introduce prin acceptare tacită