Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, a fost restaurata dupa mai bine de zece ani de la demararea lucrarilor.
Restaurarea Cetatii Alba Carolina, fortificatie bastionara de tip Vauban, de la inceputul secolului al-XVIII-lea, cea mai reprezentativa fortificatie de acest gen din tara noastra si una dintre cele mai importante din Europa, a inceput in urma cu mai bine de un deceniu, fiind finantata din fonduri europene si bani din bugetul de stat si bugetul local.
In total, fondurile ce vor fi derulate de Primaria Alba Iulia, ca beneficiar al lucrarilor de restaurare, insumeaza peste 50 de milioane de Euro, peste 30% din aceste fonduri fiind deja cheltuite.
"Restaurarea Cetatii de tip Vauban Alba Carolina este unul din cele mai reusite proiecte de restaurare urbana din Romania, cu un grad ridicat de complexitate datorat suprafetei impresionante pe care se intinde (110 hectare) dar si a multitudinii de obiective arhitecturale: sapte bastioane si sase porti monumentale in stil baroc, impodobite cu numeroase basoreliefuri", a subliniat Matei Drimbarean, Director Executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Alba.
Pe langa realizarea lucrarilor de restaurare la Cetatea Alba Carolina, Grupul de cercetare, proiectare si executie in domeniul monumentelor istorice Corint SA, care este si administratorul unei parti a cetatii, a contribuit cu fonduri proprii la finantarea acestui proiect.
Alaturi de Grupul Corint, alti parteneri privati vor finanta restaurarea spatiilor concesionate in Cetatea Vauban.
Peste 300 de cladiri restaurate la Rosia Montana
Un alt proiect important, dar si extrem de controversat, este cel de la Rosia Montana, unde compania miniera Rosia Montana Gold Corporation trebuie sa restaurareze 35 de case monument istoric si trei biserici situate in centrul ist