Dr. RARES SIMU - medic primar alergolog, cu competenta in homeopatie
"Urticaria, o afectiune aparent banala, poate ascunde in spate boli autoimune cu evolutie grava"
Multi dintre noi am suferit, in copilarie sau mai tarziu, de urticarie. Va amintiti eruptiile acelea mici, rosii, care dau mancarimi insuportabile. La fel de repede cum au aparut, au si trecut, chiar fara sa lase urme. La prima vedere, pare sa fi fost o problema minora de sanatate... Insa lucrurile nu sunt nici pe departe asa de simple, afirma doctorul alergolog RARES SIMU, care avertizeaza asupra tratamentelor gresite ce se recomanda pentru vindecarea urticariei.
- Urticaria trece drept o boala banala. De ce este asa de greu de tratat?
- Exista o serie intreaga de conceptii gresite legate de aceasta afectiune, ceea ce duce la o gresita intelegere atat a diagnosticului, cat si a tratamentului. Eruptia provocata de urticarie nu se poate trata, asa cum se prescrie in general, prin aplicarea unor creme sau solutii pe piele, ori prin simpla administrare de "antialergice". In multe cazuri, eruptia afecteaza profund viata pacientului, care ajunge sa nu-si mai poata desfasura activitatile obisnuite fie din cauza simptomelor neplacute (mancarimile), fie din cauza aspectului neplacut al pielii. Putem afirma ca urticaria este o afectiune care "nu te omoara, dar nici nu te lasa sa traiesti", adica are un impact negativ major asupra calitatii vietii.
- Ce duce la aparitia urticariei?
- Cauzele care duc la aparitia urticariei sunt multiple si variate. De regula, lumea leaga aceasta afectiune de o alergie la un aliment, la un medicament sau la ceva din mediul inconjurator. Aceasta conceptie este departe de adevar. Mai putin de 5% dintre cazurile de urticarie sunt legate de o alergie. De fapt, in majoritatea cazurilor urticaria e provocata de o dereglar