Aproximativ 10 milioane de afgani sint chemaţi sâmbătă la urne pentru a-i alege pe cei 249 de membri ai Adunării Naţionale. Scrutinul ar putea fi marcat de nereguli, dar şi de atentate. Campania electorală a fost secondată de o campanie de intimidare a candidaţilor. Cel puţin trei au fost ucişi, alte câteva zeci răniţi iar vineri talibanii au răpit 19 persoane.
Aproximativ 10 milioane de afgani sint chemaţi sâmbătă la urne pentru a-i alege pe cei 249 de membri ai Adunării Naţionale. Scrutinul ar putea fi marcat de nereguli, dar şi de atentate.
Campania electorală a fost secondată de o campanie de intimidare a candidaţilor.
Cel puţin trei au fost ucişi, alte câteva zeci răniţi, vineri talibanii au rapit 19 persoane - cam aceasta e atmosfera in Afganistan intainte de scrutin.
Talibanii le-au cerut afganilor sa boicoteze alegerile si sa se alature jihadului si rezistentei impotriva invadatorilor straini.
Talibanii ameninta si cu atentate " Toate drumurile care conduc catre birourile de vot vor fi atacate" a spus unul dintre purtatorii lor de cuvint.
Alegerile legislative au loc la un an de la cele prezidentiale, care au fost extrem de contestate din cauza numeroaselor acuzatii de frauda in favoarea presedintelui Hamid Karzai.
Statele Unite spun insa ca scrutinul de sambata va fi mai corect decit cel de anul trecut.
Rolul Parlamentului
Parlamentul afgan este o adunare eterogena in care se afla fosti lideri ai rezistentei anti sovietice, dar si fostii lor adversari comunisti, tehnocrati formati in strainatate si personalitati ale societatii civile.
Considerat a nu avea prea mare importanta intr-o tara in care o mare parte din putere se concentreaza in mainile presedintleui, Parlamentul a respins totusi in ultimele luni mai multe decrete emise de Hamid Karzai si a refuzat numirea unor ministri.
Aproximativ 10 mili