Calitatea îngrijirii copiilor în grădiniţele de stat are de suferit din cauza unei tot mai acute lipse de personal.
Decizia Guvernului de a tăia un sfert din salariile bugetarilor a decimat personalul nedidactic din aceste instituţii. Îngrijitoarele, bucătăresele şi spălătoresele au plecat în număr mare în această vară, iar directorii de grădiniţe nu pot face angajări, pentru că posturile sunt blocate, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34, din aprilie 2009.
În unele cazuri, o îngrijitoare trebuie să pună masa la peste 100 de copii. Elena Poamă, directoarea Grădiniţei nr. 24 din sectorul 3 al Capitalei, explică situaţia. „Avem opt grupe cu program prelungit, de la 6.00 dimineaţa până la 6.00 seara. În acest timp, copiii mănâncă, se joacă, dorm şi învaţă. Iar la cele opt grupe, eu am doar două îngrijitoare, faţă de şase, câte am prevăzute în schema de personal", a explicat directoarea.
Părinţii sunt îngrijoraţi de riscurile situaţiei. Cum fiecare grupă numără peste 30 de copii, există riscul ca vreunul dintre ei să scape din ochii vigilenţi ai educatoarei. Cu atât mai mult cu cât, în lipsa îngrijitoarelor, copiii merg singuri la toaletă, ori circulă de la un etaj la altul, alergând uneori pe trepte.
Valentina Lazăr (38 de ani), mama unui băieţel de 3 ani, ştie prin ce trec cadrele didactice. „Am lucrat ca educatoare şi ştiu că doi oameni nu pot face faţă la opt grupe. În plus, se poate ajunge şi în situaţia ca micuţii să nu mai mănânce la timp sau să nu mănânce destul", spune femeia.
La Iaşi, copiii sunt pur şi simplu îndesaţi în grădiniţe. Unele instituţii au înscris şi câte 45 de copii la o grupă, dublu faţă de numărul maxim prevăzut de lege. „Doar înainte de anii '90 mai eram atât de aglomeraţi. Au fost ani în care aveam şi câte 80 de copii la grupă, dar credeam că epoca respectivă este de mult apusă", spune Gheorghina Slătinaru, directoa