Odată cu prima bicicletă îţi cumperi timp liber, aer curat, sănătate şi, nu în ultimul rând, confort. Tocmai de aceea un ghid despre cum să îţi alegi bicicleta potrivită ţi-ar fi util înainte de a porni la cumpărături.
În primul rând trebuie să te hotărăşti ce-ţi doreşti să faci cu bicicleta ta. Astfel încât, dacă vrei să te plimbi prin parc, să urci pe munte sau pe dealuri alege un mountain bike. Dacă vrei să mergi pe sârmă, ia-ţi un BMX sau o bicicleta de trail, pentru acrobaţii. Iar dacă pur şi simplu vrei să îţi cumperi o bicicletă care să îţi ţină loc de tramvai sau metrou, alege o bicicletă urbană.
„Pentru cine vrea să-şi cumpere o bicicletă de oraş, trebuie să se orienteze spre modele care îţi oferă o poziţie comodă, verticală. Noi pledăm pentru verticalitate pe bicicletă din motive nenumărate, de la sănătatea spatelui, până la modul în care vezi ce se întâmplă în trafic, în intersecţii, continuând cu modul în care vezi oraşul”, potrivit lui Cosmin, proprietarul magazinului velo Ciclop.
Manualul tehnic al unei biciclete bune
Pe o bicicletă trebuie să stai comod, să nu te doară spatele, genunchii sau gleznele, cadrul să nu fie prea înalt, iar şaua suficient de lungă şi confortabilă.
Astfel, cadrul trebuie să fie realizat din titaniu, crom sau aluminiu pentru ca bicicleta să fie mai uşoară. Potrivit site-ului românesc www.freerider.ro, în cazul unei biciclete oţelul iese din discuţie.
În ceea ce priveşte dimensiunile bicicletei, aceasta trebuie să fie în funcţie de greutatea şi înălţimea ta. O metodă de afla ce cadru ţi se potriveşte este după lungimea piciorului. Spre exemplu, pentru un picior lung de 80 cm, înălţimea cadrului trebuie să fie de 46 cm. Înălţimea medie a unui cadru este de jumătăte de metru.
Totuşi cea mai la îndemână metodă e să te urci pe bicicletă şi să pui piciorul drept pe pedală. Dacă înălţimea cadrului e