Un desert din Statele Unite este cunoscut in lumea intreaga ca locul in care pietrele merg, o iau singure la goana, uimindu-i pe curiosi si fotografi, dar si pe oamenii de stiinta.
Fenomenul, care a depasit aria de interes a cercetatorilor reliefului, este localizat in Racetrack Playa, un lac sarat din desertul Death Valley, aflat in sud-vestul Statelor Unite, potrivit National Geographic.
Fragmentele de roca se deplaseaza fara interventie umana sau animala, de-a lungul unor traiectorii care sunt rectilinii, iar uneori rupte de schimbari bruste de directie.
Din punct de vedere petrografic, rocile sunt alcatuite din dolomita neagra si provin din dealurile adiacente. Deplasarile au loc in iarna, iar distantele parcurse variaza in intervalul zecilor si sutelor de metri. Viteza deplasarii pietrelor ramane o necunoscuta din cauza lipsei martorilor.
In albia seaca a lacului se pot observa urme care depasesc 400 de metri, iar in lungul lor exista striatii sau un sant nivelat, in functie de rotunjimile pietrei. Stratul de argila pe care s-a format playa (albia seaca) este gros de pana la 300 de metri si a luat nastere in urma cu 10.000 de ani, odata cu evaporarea apei lacului din cauza schimbarilor climatice bruste.
Acest proces natural bizar se afla sub lupa oamenilor de stiinta inca din anii '40.
Cel mai recent proiect de cercetare stiintifica asupra pietrelor care merg a fost derulat sub egida Goddard Space Flight Center, ce apartine de NASA, si a fost coordonat de dr. Cynthia Cheung.
Daca explicatiile din trecut erau puse pe seama fortelor supranaturale sau a vantului, concluziile ultimelor cercetari stiintifice se leaga de apele care se acumuleaza de pe inaltimile adiacente si ingheata sub forma unor inele in jurul blocurilor de piatra, ridicandu-le usor si facilitand alunecarea.
@