Până la sfârşitul anului, producătorii susţin că vor fi nevoiţi să majoreze preţurile cu 5-25%
Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la mâncare până la sfârşitul anului. Majoritatea producătorilor au admis pentru Gândul, mai mult sau mai puţin direct, că sunt nevoiţi să recurgă la majorări de preţuri, acestea variind între 5% şi 25%. Motivele ţin, în principal, de scumpirea materiei prime, a utilităţilor şi creşterea TVA. Cele mai mari majorări de preţuri sunt anunţate la pâine, iar cele mai mici, la carne.
Preţuri triple de la un judeţ la altul
În prezent, preţul aceluiaşi produs se poate dubla sau chiar tripla de la un judeţ la altul, potrivit listei preţurilor de vânzare ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, obţinută de Gândul de la Ministerul Agriculturii. De exemplu, clujenii cumpără carnea de pasăre cu 5 lei pe kg, în timp ce vasluienii o găsesc în galantare cu 14 lei pe kg. Locuitorii din Harghita achiziţionează cea mai ieftină carne de vită şi porc, în Constanţa se găseşte cea mai ieftină telemea, în timp ce la Covasna ouăle au cel mai mare preţ.
Aceleaşi statistici mai arată că în pieţele din Braşov pot fi găsiţi cei mai ieftini cartofi, cu 0,8-1,2 lei pe kg, judeţul fiind recunoscut ca un mare producător în domeniu, în timp ce locuitorii din Mehedinţi dau pe acelaşi kilogram de cartofi până la de trei ori mai mult. În timp ce în aproape 20 de judeţe preţul laptelui din pieţe este cuprins între 2 şi 2,5 lei pe litru, bucureştenii dau pe un litru de lapte până la 4 lei, cumpărând astfel cel mai scump lapte din România.
CLICK PENTRU A MĂRI HARTA
Citricele şi legumele, cele mai mari majorări de preţ
Faţă de sfârşitul anului trecut, alimentele erau mai scumpe, în luna august, cu 3,03%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Cel mai mult au c