Resturile spatiale ne ameninta tot mai mult. Pe orbita Pamantului se afla peste 2.000 de fragmente mai mari de 10 centimetri. Ele au rezultat in urma ciocnirii miilor de sateliti artificiali lansati de oameni. Fragmentele de 1 cm sunt de ordinul milioanelor.
Acesti sateliti au fost candva folositori: au ajutat la receptionarea programelor TV, au monitorizat clima globala si ne-au ghidat GPS-urile. Insa, de cand au iesit din functiune, ei au devenit o amenintare pentru oameni, caci orbiteaza in jurul planetei noastre, informeaza revista New Scientist.
Posibilele urmari sunt infricosatoare. In anul 1978, Donald Kessler, angajat NASA, de la Johnson Space Center, din Houston, Texas, a avertizat atunci ca numarul satelitilor va creste constant, aducand si riscul ciocniii lor accidentale. De atunci, aceasta amenintare a resturilor orbitale poarta numele de "sindromul Kessler".
Aceste ciocniri repetate vor da nastere unor resturi care, la randul lor, vor mari si mai mult riscul sa se produca si alte ciocniri. Aceasta este o reactie in lant care ne va expune tot mai mult pericolului venit din spatiu.
In jurul Pamantului s-ar putea crea un adevarat nor de resturi provenite de la sateliti. Orbita Pamantului va fi impovarata tot mai mult. Urmarea va fi imposibilitatea oamenilor de a mai zbura in spatiu. Un astfel de eveniment neplacut a avut deja loc, pe 10 februarie 2009.
Atunci, naveta ruseasca Kosmos-2251 a lovit satelitul de comunicatii Iridium 33 la o viteza de 42.100 kilometri pe ora. Iridium 33 a fost avariat iremediabil, fiind scos din functiune.
Este foarte probabil ca pe orbita sa existe sute de mii de alte fragmente mai mici, care nu pot fi acum monitorizate de pe Pamant. Amenintarea prezentata de aceste resturi spatiale este una reala si pentru satelitii aflati in functiune.
Impactul