Galactoreea, cum este denumită această tulburare, poate anunţa disfuncţii la nivelul hipofizei. Aceste tulburări semnalate prin apariţia galactoreei apar atât la femei, cât şi la bărbaţi, deşi în cazul lor secreţiile mamare sunt rar întâlnite.
Galactoreea se manifestă prin scurgeri mamare anormale, de obicei albe sau limpezi. În anumite situaţii, chiar şi nou-născuţii pot fi afectaţi de galactoree, din cauza prezenţei hormonilor materni în organismul lor.
Această tulburare dispare însă după câteva luni de la naştere. „Secreţii mamare anormale pot apărea însă şi în perioada adolescenţei, fără să fie vorba despre o patologie anume, cauza fiind un echilibru hormonal precar. Din punct de vedere patologic, galactoreea apare din senin la femeile care nu se află în perioada alăptării", explică medicul primar obstetrică-ginecologie Eugen Tănase din cadrul Spitalului CF 2 din Bucureşti. Galactoreea este consecinţa unei amplificări a secreţiei unui hormon, prolactina, de către hipofiză (glandă endocrină situată la baza creierului).
„Galactoreea poate ascunde uneori o tumoare benignă (adenom) la nivelul hipofizei", atrage atenţia medicul Eugen Tănase. De aceea, este necesară dozarea prolactinei din organism. Dacă nivelul acesteia este prea mare, se recomandă efectuarea unei investigaţii imagistice prin rezonanţă magnetică (IRM), care să depisteze o eventuală tumoare la nivel hipofizar, caz în care este necesară intervenţia chirurgicală.
Poate fi semn de cancer
Galactoreea poate afecta ambii sâni (galactoree bilaterală) sau se poate produce doar la nivelul unui singur mamelon (unilaterală). Secreţia mamară unilaterală pune mari semne de întrebare mai ales dacă este însoţită de sângerări. Acest simptom poate anunţa apariţia unei tumori mamare maligne. În cazul în care secreţia este purulentă poate ascunde un abces al sânului.
În ce constă tratam