Această perioadă este propice dezvoltării germenilor şi virusurilor, susţin medicii. Un sistem imunitar slăbit duce rapid la apariţia afecţiunilor respiratorii
Răceli, bronşite sau chiar pneumonii. Scăderea puterii de concentrare sau oboseală accentuată. Cu toate acestea ne putem confrunta într-o perioadă de tranziţie, de scădere bruscă a temperaturilor.
"Pacienţii care suferă de astm sau alte afecţiuni respiratorii, persoanele cardiace şi hipertensive vor fi cei mai afectaţi de această scădere bruscă a temperaturilor", spune medicul Elena Măgureanu.
De altfel, copiii au un sistem imunitar slab dezvoltat, iar sistemul de apărare al persoanelor în vârstă este unul "epuizat", este de părere medicul Sebastian Mitu, de la Spitalul "Colentina" din Capitală.
"Această perioadă este propice dezvoltării germenilor şi virusurilor, iar un sistem imunitar slăbit duce rapid la apariţia afecţiunilor respiratorii, care, dacă nu sunt controlate, se pot transforma în pneumonii", explică dr. Mitu.
Fumătorii, cei mai afectaţi
Medicii avertizează că scăderea bruscă a temperaturii ne afectează sistemul imunitar. Printre persoanele cele mai afectate de răcirea vremii se numără fumătorii.
"Această categorie de persoane au sistemul respirator afectat, iar fluctuaţiile de temperatură le fac mai predispuse la viroze respiratorii, care pot fi de mai multe feluri, de la mici senzaţii de inflamaţie în gât şi până la apariţia gripei", spune dr. Mitu. Medicul adaugă că fumătorii au un sistem imunitar mult mai slăbit, comparativ cu persoanele care nu au acest viciu, ceea ce duce în cazul lor la apariţia complicaţiilor în cazul unor viroze respiratorii.
Pe lângă viroze există şi alte efecte ale scăderii temperaturii pe care organismul le resimte, respectiv o stare de oboseală accentuată sau scăderea puterii de concentrare. "Aceste senzaţii sunt întâlnite