Un inginer constructor din Slobozia produce ambarcaţiuni şi plăci pentru sporturi nautice. Fost campion naţional la windsurf, Eugen Şerban şi-a amenajat în curte un atelier din care scoate minunăţii din fibră de sticlă.
Pasiunea pentru apă, vele şi surf s-a născut pe când Eugen Şerban (49 de ani) era student la Institutul Politehnic din Iaşi. „M-am înscris la cursuri de windsurfing, deşi nu ştiam nici măcar să înot. Când ieşeam pe apă, mă echipam cu o vestă de salvare imensă", explică el. A făcut windsurf de performanţă timp de nouă ani şi a câştigat trei titluri naţionale pentru clubul Ştiinţa Bacău.
Atelierul din curtea casei
Originar din Panciu, în 1985, s-a mutat la Slobozia, pentru a fi mai aproape de lacul Amara, pe care îl consideră cel mai bun loc de antrenament pentru windsurf, din România. „Mulţi s-au mirat atunci că am ales să vin la Slobozia, dar eu ştiam că lacul Amara are nişte proprietăţi unice de antrenament, foarte grele. Dacă reuşeai să îmblânzeşti curenţii din Amara, puteai să te descurci oriunde în România", spune Eugen. Aşa că şi-a amenajat în curtea casei un atelier în care a început să meşterească plăci de surf, windsurf şi diverse ambarcţiuni nautice.
Acum, după atâţia ani în care şi-a şlefuit talentul de meşteşugar, ar putea realiza orice model de placă sau barcă, la cerere. „Majoritatea plăcilor sunt copiate după modele celebre, de calitate mondială. Am participat la un concurs cu o placă de surf copiată după un model american. În concursul respectiv era înscris cineva care avea modelul original. L-am spulberat", povesteşte mândru Eugen Şerban.
Clienţii se sperie de preţuri
Costul plăcilor de surf oscilează între 5.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de mărimea şi de destinaţia lor. Dacă este vorba de plăci de windsurf, costurile sunt mult mai mari, pentru că aici trebuie inclus şi preţul catargului, aproximati