Memoria reprezinta un proces care poate determina deseori aparitia unor probleme, incepand de la lucruri marunte, pana la situatii in care in mijlocul unui examen important nu iti mai amintesti aproape nimic.
Memoria insa poate fi imbunatatita in timp, pentru a evita pe cat posibil asemenea probleme. Howstuffworks.com iti arata cateva cai prin care poti face acest lucru.
1. Exerseaza
Desi pare banal acest sfat, multi il ignora si nu il pun in practica. Pentru a avea rezultate trebuie insa sa faci cat mai multe exercitii in fiecare zi, indiferent de dificultatea lor. Spre exemplu, in loc sa faci cumparaturi cu o lista in mana, incearca sa tii minte tot ce ai de luat. Poti sa iei lista la tine si, in magazin, sa te uiti pe ea ca sa vezi daca nu ai uitat ceva, dar numai dupa ce ai cumparat tot ce ai tinut minte.
Alt exercitiu este unul care poate fi facut imaginar, in zeci si zeci de situatii. Spre exemplu, cand esti intr-un loc in care ai oameni asezati pe langa tine pune-le nume in mintea ta si apoi incearca sa vezi daca le-ai retinut pe toate.
2. Ajuta-te de mici trucuri
Pentru a nu uita ceva, multe persoane isi fac un semn mic pe mana cu pixul, isi leaga o ata de deget sau isi noteaza in agenda de la telefon. Mai poti de asemenea sa schimbi locul ceasului sau al unei bratari (de la mana stanga la mana dreapta sau invers), locul unui inel sau doar sa intorci un inel invers decat il tineai.
Totodata, daca noaptea iti vine un gand pe care ai vrea sa nu il uiti pana a doua zi, dar nici nu mai vrei sa te dai jos din pat pentru a-l nota, poti sa asezi un obiect care iti este la indemana intr-un loc in care iti va atrage atentia. Spre exemplu, pune telefonul sau o carte de pe noptiera pe podea.
3. Aplica metoda Loci
Ideea de baza a acestei metode antice presupune folosi