Laureata cu Nobel a declarat că i-ar fi fost alături lui Oskar Pastior, amicul ei, deşi acesta a colaborat cu Securitatea. Cel mai recent roman al scriitoarei, „Leagănul respiraţiei“, este inspirat din experienţa de lagăr a lui Oskar Pastior, Herta Müller scriind chiar o perioadă alături de acesta.
„Groază şi furie. Pentru mine a fost o palmă!". Astfel descrie Herta Müller, laureata Nobelului pentru Literatură, de origine română, momentul în care a aflat că amicul ei, scriitorul Oskar Pastior, a fost informator al Securităţii.
Mai citeşte şi:
Oskar Pastior, „vinovatul fără vină“
Ernest Wichner, directorul Casei Literaturii din Berlin, a relatat presei germane că din dosarele CNSAS rezultă că poetul a acceptat, între 1961 şi 1968, să colaboreze cu Securitatea, sub numele de cod Otto Stein. Ziarul „Süddeutsche Zeitung" a citat aspecte ale colaborării lui Oskar Pastior dintr-un alt dosar descoperit de cercetătorul Stefan Sienerth.
În urma acestor dezvăluiri, scriitoarea a făcut sâmbătă mărturisiri inedite, într-un interviu acordat cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ), despre relaţia de prietenie pe care o avea cu Pastior, născut la Sibiu în 1927 şi decedat în urmă cu patru ani, la Frankfurt.
A scris un roman despre experienţa lui
Povestirile Hertei Müller sunt cu atât mai emoţionante cu cât „Leagănul respiraţiei"/ „Atemschaukel", cel mai recent roman al său, apărut anul trecut, doar cu câteva luni înainte de a i se decerna Premiul Nobel, tematizează anii petrecuţi de Pastior în lagărul de muncă din fosta URSS, între 1945 şi 1949. Scriitoarea, a cărei mamă a fost şi ea deportată acolo, a cercetat îndeaproape povestirile şi însemnările lui Pastior, ba chiar au făcut împreună o călătorie în locul care a marcat viaţa scriitorului. După moartea poetului, Müller a participat şi la festivalul de poezie