Simptomele bolii se atenuează după două săptămâni de tratament corect, iar boala nu mai este contagioasă. Terapia corectă durează între şase şi opt luni, dar, dacă se fac greşeli de administrare, se poate ajunge la forme de TBC rezistente la medicamente, avertizează pneumologii.
Tuberculoza este o boală infecţioasă cunoscută şi sub numele de ftizie sau de oftică şi se transmite prin inhalarea bacililor Koch care produc boala. Aceştia provin din secreţiile care se elimină din gură sau din nas atunci când un bolnav de tuberculoză tuşeşte, râde, strănută sau vorbeşte. Specialiştii spun că este puţin probabil ca infecţia să se producă de la primul contact cu un bolnav de TBC şi susţin că majoritatea persoanelor infectate au luat boala de la cineva cu care petrec mai mult timp: un membru al familiei, un prieten sau un coleg de muncă. De asemenea, bacilii nu sunt periculoşi dacă secreţiile contaminate ating pielea sau dacă ajung în sistemul digestiv, fiindcă tuberculoza nu se poate transmite decât în cazul în care bacilii ajung prin căile respiratorii în plămâni.
O persoană se poate infecta inhalând doar un număr mic de bacili. Pe de altă parte, doar o persoană din zece infectate face boala. În restul de nouă cazuri, bacilul este ţinut sub control de sistemul imunitar. Totuşi, bacilii Koch nu dispar din organism, ci sunt doar izolaţi de sistemul imunitar. Iar când acesta este slăbit, microbii nu mai pot fi ţinuţi sub control şi poate apărea îmbolnăvirea, chiar la mulţi ani după infectare. În aceste situaţii, bacilii care se aflau în corp în faza inactivă se trezesc şi se înmulţesc încet, dar sigur, distrugând ţesutul unde se află. Aşa apar simptomele de boală, iar în lipsa tratamentului, în plămâni (localizarea cea mai frecventă a bacililor) se pot produce adevărate găuri, aşa-zisele caverne tuberculoase. Dacă plămânii sunt grav afectaţi, poate surveni decesul.