Fostul ministru al Finanţelor a lansat o serie întreagă de atacuri, mai mult sau mai puţin voalate, la adresa fostului său şef, premierul Emil Boc
România are nevoie de un nou acord, de 10 miliarde de euro, pentru a face faţă crizei economice până în 2013.
Noul aranjament, care ar putea fi semnat după finalizarea celui de acum, în martie anul viitor, ar putea fi unul de tip "polonez", respectiv sub forma unei linii de credit deschisă, la care România să poată apela în cazul în care va fi nevoie.
Soluţia a fost propusă de fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, care susţine că până în momentul în care a fost dat afară din Guvern nu au existat discuţii în acest sens nici cu FMI sau CE, nici în cadrul coaliţiei sau al Guvernului.
"Eu, personal, cred că trebuie să avem în continuare un program cu organismele internaţionale, dar de altă natură, după modelul polonez, respectiv un program în care să avem o potenţială linie de credit deschisă, pe care să o folosim numai şi numai în cazul în care pieţele ar fi extrem de puţin deschise faţă de România", a declarat pentru Gândul fostul şef al Finanţelor Publice.
"Să-i folosim ca să ne finanţăm în momentul în care ieşim pe pieţe, de exemplu ca să luăm un miliard şi jumătate pe cinci ani şi ni se cere un cupon de 10%. În momentul ăla, zicem nu şi ne ducem la Fondul Monetar", a explicat Vlădescu. Deschiderea unei linii de credit ar permite României să ia bani de la Fond pentru a alimenta rezerva valutară a BNR, care, la rândul ei, va da băncilor, prin reducerea rezervelor minime obligatorii, mai mulţi bani pentru a le încuraja să crediteze mai ieftin statul. Actualul acord, de 20 de miliarde de euro, se va finaliza în martie anul viitor.
Premierul nu a vrut să îşi asume tăierile
Invitat la emisiunea "După 20 de ani", care a fost difuzată de Pro TV duminică, fostul şef al Finanţ