Circa 44 de milioane de locuitori ai SUA trăiesc sub limita sărăciei, iar averea lor şi a ONG-urilor americane a scăzut cu 2,8% în trimestrul doi din 2010
La 18 luni de când Barack Obama a devenit primul afro-american preşedinte al SUA, numărul celor care trăiesc sub pragul sărăciei în această ţară a crescut cu patru milioane, până la 44 de milioane.
Unul din şapte americani este sărac, arată Biroul pentru recensământ (Census Bureau) al SUA.
"Sărac" este orice american care, mai înainte de prelevarea impozitelor, a avut venituri anuale de 10.830 dolari (aproape 8.400 euro, circa 700 euro lunar). În cazul unui cuplu cu doi copii, pragul de sărăcie este de 21.954 USD.
Probabilitatea ca un miner să fie mai sărac decât restul conaţionalilor este de 150%, situaţie în care se află 30% dintre mamele singure şi 25% dintre negri şi hispanici.
În ciuda reformei asigurărilor de sănătate (care va intra în vigoare deplin de-abia din 2014), unul din şase americani este neasigurat medical. Între aceşti oameni care nu pot beneficia de servicii medicale decât în regim de urgenţă se numără "noii şomeri". În 2009, numărul şomerilor a urcat de la 9 la 14 milioane - record al ultimilor 26 de ani.
Pentru prima oară din 1987, totalul celor cu asigurări medicale a scăzut, odată ce şi veniturile s-au diminuat. Venitul mediu real al unui cămin american a scăzut cu 0,7% în 2009, respectiv cu 4,4% în cazul unei familii de afro-americani. Practic, pe lângă cei intraţi deja, din perspectivă statistică, în rândul "săracilor", milioane de alţi americani din clasa de mijloc sunt în proces de "sărăcire".
Relansarea economică a eşuat
Imediat după preluarea mandatului, Obama a obţinut din partea Congresului 787 miliarde USD, într-un plan de stimulare a economiei. Planul a fost salutat ca fiind de natură să evite o "nouă Mare Depresie". La nici doi ani de la